Yksityisen alan työehtosopimuksista


Kuka hyväksyy työehtosopimukset?

 

Tehyn valtuusto hyväksyy KVTES:n eli julkisen sektorin työehtosopimuksen ja TSN:n hallitus kaikki yksityissektorin työehtosopimukset. Niitä ovat Terveyspalvelualan TES (= tp-tes), Sosiaalipalvelualan TES (= sos-tes), Avainta-TES, Työterveyslaitoksen TES, PlusTerveyden työehtosopimus, Ensihoitopalvelualan TES, Seuren työehtosopimus, YTHS:n työehtosopimus ja Hammaslääkärien työnantajayhdistys ry:n ja Tehyn välinen työehtosopimus. Julkisen sektorin työehtosopimusta sovelletaan noin 75 %:iin jäsenistä. Noin 25 %:iin Tehyn jäsenistä sovelletaan yksityisen sektorin ja muiden (yhdistykset, valtio) työehtosopimuksia.

 

Tehyn valtuuston jäsenistä yli 90 % työskentelee julkisella sektorilla, joten on luontevaa että valtuusto päättää jäsenten enemmistöä koskevasta työehtosopimuksesta. Valtuustolla ei voi sen sijaan olla osaamista yksityisen sektorin työehdoista yhtä hyvin kuin julkisen sektorin. Sen vuoksi Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestö TSN päättää yksityisen puolen työehtosopimuksista. TSN:n hallituksessa on Tehyn, Superin ja ERTOn jäseniä sekä kaikkien kolmen liiton puheenjohtajat (Tehyllä 1. varapuheenjohtaja). Kaikki TSN:n hallituksen jäsenet ovat itse töissä yksityissektorilla, joten toimintaympäristö on tuttu.

 

Terveyspalvelualalle saatiin 22.2.2018 työehtosopimus, joka on voimassa 31.3.2020 asti. Palkankorotukset tulevat jäsenten toivomalla tavalla eli yleiskorotuksina. Taso sen sijaan ei ole jäsenten toivomalla tasolla, mutta teollisuuden sanelema yleinen linja piti EK:n rautaisella ohjauksella. Hyvinvointialan liitto on EK:n jäsen, eikä poikennut linjasta.

 

Yksityinen sosiaalipalveluala on niin syvässä palkkakuopassa, että TSN:n neuvottelijat eivät voi mitenkään hyväksyä yleistä linjaa. Jäsenet ovat asettaneet tavoitteeksi palkkaohjelman, jolla he pääsevät julkisen sektorin palkkatasolle. Valtakunnansovittelija on ollut yleisen linjan takana kaikissa sovitteluissa, ja nyt jännitämme miten käy yksityisen sosiaalipalvelualan. Palkkaero samasta työstä yksityisellä ja julkisella sektorilla on niin selkeä, ettei sitä pysty perustelemaan millään. Kysymys kuuluu: halutaanko tilanne säilyttää vai korjata?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Palkat yksityisellä sektorilla versus julkinen sektori

Edunvalvonta ja jaksaminen

Palkkaerojen syitä