Toisilla sopimus, toisilla ei


Torstaina 8.2.2018 KT ja pääsopijajärjestöt (Juko, Oaj, JHL, Koho, liekö muitakin kun en tunne sopimusta) solmivat uuden KVTES:n. Tehy ja Super olivat asettaneet kolme omaa päätavoitetta jotka ihme kyllä saavutettiin. Juuri kukaan asioista perillä oleva henkilö ei uskonut yleisen tason palkankorotuksiin, ei omaan sopimukseen eikä lomarahojen kompensaatioon. Jäsenistö odotti tietysti jättikorotuksia ja lomarahojen kompensoimista kokonaan, joten tulos oli heille pettymys. Tehyn valtuusto puolestaan tiesi koko ajan, minkälaista vääntöä työehtosopimusneuvotteluissa käytiin ja kuinka raudanluja vastustus Tehyn ja Superin tavoitteille oli. Sen vuoksi olimme äärimmäisen ylpeitä saavutetuista tuloksista.

Yksityinen sektori sen sijaan ei päässyt ratkaisuihin vielä viime viikolla. Tänään maanantaina 12.2. jatkuvat sosiaalipalvelualan neuvottelut ja huomenna tiistaina 13.2. terveyspalvelualan neuvottelut. Myös muut seitsemän yksityisen sektorin sopimusta ovat vielä auki. Neuvotteluteknisistä syistä ei meille jäsenille juurikaan tihku tietoa siitä, mikä on esteenä sopimuksen syntymiselle. Itselläni on sellainen olo, että tämä ei olekaan oikea ja aito liittokierros. Olin naiivi kun niin kuvittelin. EK on ohjeistanut jäsenliittonsa niin tiukasti, että pelkään palkkakuoppamme säilyvän ns. yleisen linjan vuoksi.

Pyrimme ilmaisemaan vuoronvaihto- ja ylityökiellolla ensimmäistä kertaa tukeamme työehtosopimusneuvotteluissa yksityisellä sektorilla. Ikinä ennen emme ole päässeet vaikuttamaan jäseninä neuvottelujen kulkuun niiden ollessa käynnissä. Jos esimerkiksi tavoitteenamme oleva ajankäytön määrittely työsuojeluvaltuutetuille ei edisty uudessa sopimuksessa, täytyy kysyä: mitä työnantajan edustajat tavoittelevat? Jos työhyvinvointi on kirosana, niin sitä ovat samalla sen synonyymit tuottavuus ja tehokkuus. Kenen etua palvelee ylikuormittunut alipalkattu henkilöstö?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Palkat yksityisellä sektorilla versus julkinen sektori

Edunvalvonta ja jaksaminen

Palkkaerojen syitä