Neuvottelun merkitys


Tiukat sopimusneuvottelut

 

Kaikki terveys- ja sosiaalipalvelualan työehtosopimukset ovat päättyneet. Neuvotteluja uusista sopimuksista on käyty syksyn loppupuolelta asti. Suurimmat erot neuvotteluosapuolten näkemyksissä koskevat luonnollisesti palkkaa ja sen korotuspaineita. Työntekijät kokevat, että monen laihan ja jopa nollavuoden jälkeen on aika kunnolliselle palkankorotukselle. Työnantajan näkemys on että palkkoja ei tarvitse nostaa yhtään enempää kuin muillakaan aloilla.

Lähtötaso on kuitenkin hyvin erilainen esimerkiksi teollisuuden ja terveydenhoidon palkoissa. Naisvaltaisilla aloilla on perinteisesti heikompi palkkataso kuin miesvaltaisilla aloilla. Onko asian pakko olla näin? Onko kiveen kirjoitettu, että terveydenhoito on vähemmän vaativaa ja arvostettua kuin korkeatasoisen hitsaussauman tekeminen? No, ehkä työn vaativuus ymmärretään mutta sitä ei ymmärretä, miksi vaativuus pitäisi palkita rahalla. Mehän teemme kutsumustyötä. Sitähän voisi tehdä vaikka vapaaehtoisperiaatteella. Ikävä kyllä realisti tietää, että palkalla pitää elää ja elättää perhettään. Ei kassakuitin loppusummasta tehdä alennusta ”pienipalkkaisen ale”. Olisiko se parempi tapa kuin kunnollinen peruspalkka?

Suomessa on vallalla ihmeellinen keskustelu sopimusjärjestelmän vanhanaikaisuudesta ja jäykkyydestä. Jos katsoo maita, joissa ei ole järjestäytyneitä osapuolia sopimassa työelämän asioista, näkee kuinka epävakaita ne ovat. Esimerkiksi Ranskassa marssitaan ja lakkoillaan jatkuvasti. Suomen menestys perustuu sopimisen kulttuuriin. Kenenkähän etu olisi epävakaa ja arvaamaton työelämä: somen kautta masinoitaisiin vaikka minkälaisia tempauksia. Olemme jo nähneet esimerkkejä siitä, minkälaiset massat saadaan nopeasti liikkeelle kuin oikein osataan provosoida.

Olen sitä mieltä, että sekä työntekijän että työnantajan etu on sopia työelämän ehdoista yhdessä. Työrauha on rahan arvoista – kuulimmehan jo EK:n arviot siitä, mitä perjantain 2.2.2018 poliittinen lakko maksoi yrityksille. STTK ei ollut mukana siitä syystä, että pitää tärkeämpänä juuri tällä hetkellä sitä, että liitot keskittyvät työehtosopimusneuvotteluihin. Senaatintorilla ei nähty Tehyn, Superin tai Erton ilmapalloja. Toivottavasti niitä ei tarvita missään muuallakaan neuvottelijoidemme tueksi, vaan uusi työehtosopimus saadaan maaliin sopimalla fiksusti. Tänään maanantaina 5.2. jatkuvat terveyspalvelualan työehtosopimusneuvottelut. Toivotan viisaita ratkaisuja neuvottelijoille. Kunta-alan neuvottelut ovat keskeytyneet ja Tehyn sekä Superin jäsenillä on ylityö- ja vuoronvaihtokielto huomisesta alkaen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Palkat yksityisellä sektorilla versus julkinen sektori

Edunvalvonta ja jaksaminen

Palkkaerojen syitä