Voihan hoiva!

Vihdoin viimein on saatu julkinen ja tarpeeksi laaja keskustelu aikaan hoivapalveluista! Yhden kuoleman (tiedossa olevan) se vaati ja toiminnan keskeyttämisen yhdessä yksikössä. Keskustelun pitäisi vielä laajentua koskemaan kaikkea hoivaa: kehitysvammaisten, liikuntavammaisten, mielenterveysasiakkaiden ja päihdekuntoutujien hoivaa. Sekä tietysti kotihoitoa.
Nyt puhutaan kuitenkin vanhusten hoivasta tehostelussa palveluasumisessa ja käsittääkseni kohu tulee aiheuttamaan tervetullutta valvontaa kunnollisine sanktioineen sekä mahdollisesti lainsäädännöllisiä muutoksia. Vuosien ajan olen ihmetellyt, kuinka Suomessa sallitaan petoksien ja suoranaisten rikosten tekeminen hoiva-alalla. Olen kuunnellut jo kauan hoiva-alan luottamusmiesten kertomuksia haamuhoitajista. Nimistä, joiden takana ei ole oikeaa henkilöä olemassakaan. Vain työvuorossa oleva nimi, mutta ei ketään ihmistä hoivatyötä tekemässä. Ja mitoitus on täytetty! Käsittämätöntä, että valvonnassa vain huomautetaan ja seurataan. Ei kunnon sanktioita vaikka kyseessä on mielestäni suorastaan rikollinen toiminta.
Ihmettelyn aiheeni on ollut myös se, että lähihoitaja, ja joskus jopa sairaanhoitaja, kertoo tekevänsä viikonloppuisin yksikön pyykkihuollon, siivouksen sekä ruoat. Hoivattavat sitten makoilevat sängyissä märkinä odottaen hoivaa, ruokaa ulottuvilleen ja hyvässä lykyssä vielä varmistusta siitä että ravinto löytää tiensä suuhun eikä esim. hiuksiin.
Osakeyhtiön ja yleensäkin yrityksen tehtävä on tehdä voittoa omistajilleen. Sen tosiasian jokainen ymmärtää. Käsittämätöntä kuitenkin on se ahneuden määrä joka ohjaa sijoitusyhtiöitä. Tärkeintä on tuotannon tehokkuus ja pieneksi naamioitu liikevoitto, jotta raha menee rahan luokse eikä vahingossakaan veroina Suomeen.  Tässä on unohdettu, että ihmiset ovat oikeita ihmisiä. Eivät tuotantoyksiköitä, tuotteita eivätkä tuotannontekijöitä ja tuloksentekijöitä. Ihmiset ovat vanhempia, isovanhempia, elämäntyönsä tehneitä tai avuttomaan asemaan pelkästään ikääntymisen tai sairauden/vamman vuoksi joutuneita. Ihmiset ovat motivoituneita, osaavia, ammattitaitoisia, empaattisia ja hyvää etiikkaa ymmärtäviä hoitoalan ammattilaisia. Mutta mitä ovat nämä kasvottomat omistajat? Eivät ainakaan ihmisiä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Palkat yksityisellä sektorilla versus julkinen sektori

Edunvalvonta ja jaksaminen

Irtisanomisen helpottaminen