Oikeudenmukainen palkka - mahdollisuus on olemassa

Terveyspalvelualan TES:iin kirjoitettiin erillinen palkkasopimus. Siinä kuvataan kaaviokuvan avulla kuinka palkan tulee muodostua: ensin arvioidaan kukin tehtävä ja tehdään tehtävänkuvaus, sitten mietitään mihin vaativuusryhmään tehtävä sijoittuu. Sen jälkeen arvioidaan vielä erityistehtävät sekä tarkistetaan henkilökohtaiset lisät. Tämä systeemi on ollut voimassa vuodesta 2008, mutta kaaviokuvaa ei aikaisemmissa työehtosopimuksissa ollut. Yksinkertaista?
No ei ole yksinkertaista, ei ole toiminut sen kymmenen vuoden aikana kun järjestelmä on ollut olemassa. Yrityksissä on tehty ammattiryhmittäin yleisiä tehtävänkuvauksia, ammattinimikkeet on sijoitettu vaativuusryhmiin, erityistehtävistä on tehty erillinen listansa ja tehtäväkohtaista arviointia ei näy missään. Edunvalvonta on epäonnistunut tehtävässään valvoa työehtosopimuksen noudattamista työpaikoilla. Myönnetään, karmea moka. On kuitenkin turha jäädä jappasemaan mennyttä ja miettiä, miksi näin on päässyt käymään. Tärkeintä on vihdoin korjata tilanne ja saada kustakin tehtävästä oma tehtävänkuvauksensa ja jokaiselle työntekijälle hänen tehtävänsä vaativuutta vastaava palkka.
TSN:n neuvottelupäivillä viime kuussa me luottamusmiehet saimme selkeät stepit: ensin tehdään voitavamme työpaikoillamme jotta tilanne korjataan. Lisätään työntekijöiden tietoa ja kannustetaan tarkistuttamaan tehtävänkuvauksensa ja palkkansa. Jos jostain syystä ei tapahdu mitään, teemme valvontapyynnön työntekijän oman liiton juristille. TSN:n juristit ovat kertoneet Hyvinvointialan liiton Tuomas Mänttärille jo viikkoja sitten, että valvontapyyntöjen sadetta saattaa olla luvassa. Siis edellyttäen että me luottamusmiehet teemme sen mitä varten meidät on valittu eli valvomme työehtosopimuksen noudattamista. Kohta sataa?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Palkat yksityisellä sektorilla versus julkinen sektori

Edunvalvonta ja jaksaminen

Irtisanomisen helpottaminen