Edunvalvonta ja jaksaminen

Tehyn valtuuston 83 jäsenestä meitä on neljä edustamassa reilua 25 000 yksityissektorilla työskentelevää jäsentä. Yksityisten tehyläisten määrä saattaa lisääntyä roimasti lähivuosina, joten on hyvä että uudet vaalit ovat vuonna 2020. Valtuuston kokoonpanon pitää olla suhteessa jäseniin, jotta oikea näkemys tulee esiin. Vain henkilöt, jotka viettävät suurimman osan valveilla oloajastaan yksityisen työnantajan talossa tietävät, mistä pitää puhua ja mitä ottaa päätöksenteossa huomioon yksityissektorin kannalta.
Joskus asiat ovat niin suuria, että pieni valtuutettu ja luottamusmies tuntee musertuvansa. Otetaan esimerkki. EK ohjeistaa jäsenliittonsa, jotka puolestaan ohjeistavat jäsenyrityksensä, maksamaan vain kolmen päivän palkan, jos sairauskoodina on F 43.0 (akuutti stressireaktio). Kun luet diagnoosin selityksen, oireet ja keston, hämmästyt. Akuutti stressireaktio voi kestää jopa neljä viikkoa! Työehtosopimus ei erittele palkanmaksua koodin mukaan, vaan yksiselitteisesti toteaa että palkkaa maksetaan lääkärin arvioiman työkyvyttömyyden ajalta 28 - 56 päivää työsuhteen kestosta riippuen. Miten toimivat yritykset - noudattavatko EK:n ohjetta vai työehtosopimusta? EK vs luottamusmies; on kyllä tasainen matsi tiedossa niillä luottamusmiehillä jotka tähän törmäävät.
Onneksti juridista apua on saatavilla. Tehy on vahvistanut edunvalvontaansa palkkaamalla valtuuston päätösten mukaisesti uusia juristeja. Heitä tervehdimme etenkin yksityissektorilla ilolla. Koska asiat, joiden kanssa arjessa painitaan, ovat menneet koko ajan vaikeammiksi ja isommiksi tarvitsevat luottamusmiehet erityistä tukea jaksaakseen. Oman liiton juristit ovat arvokas yhteistyökumppani edunvalvonnassa. Aikaisemmin vastauksia on saanut odotella luvattoman kauan, mutta nykyisin apua saa silloin kun on ns. tilanne päällä.
Edunvalvonnan parissa työtään tekevillä on omat verkostonsa, jotka auttavat jaksamaan. Yksityisellä sektorilla verkostot eivät rajoitu omaan liittoon, vaan yhteistyötä tehdään tiiviisti TSN:läisinä. Edustettavat kuuluvat kolmeen liittoon ja kaikkien pitää tuntea olevansa yhtä tärkeitä. Edustettavien moninaisuus tukee jaksamista edunvalvonnassa. Mutta se kaikkein tärkein jaksamisen tuki tulee edustettavilta. Kiitoksia onnistumisista, hyvän toivotuksia, tiedottamisesta kiittämistä ja sanoja "onneksi olet olemassa" tulee onneksi viikoittain. Pitäisikin varmaan tallentaa niitä ja tehdä niistä huoneentaulu, jota katsella huonolla hetkellä.
Ihanaa kesää kaikille ja palataan pohdintoihin elokuussa!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Palkat yksityisellä sektorilla versus julkinen sektori

Irtisanomisen helpottaminen