Uuteen vuoteen 2019

Tehyn valtuusto on tehnyt linjauksensa ensi vuodelle. Samalla tavalla meidän paikallisten edunvalvojien pitää tehdä omat linjauksemme; mitä painotamme tulevana vuonna? Mikä on tärkeysjärjestys ja mitä keinoja valitsemme päästäksemme asettamiimme tavoitteisiin?
Valtuuston syyskokous käsitteli vuoden 2019 toimintasuunnitelmaa keskustellen vilkkaasti. Parasta keskustelussa on ehdottomasti tämä: kuunnellaan, mitä kenelläkin on sanottavaa. Vasta sen jälkeen kommentoidaan. Ei siis ole lyöty etukäteen kiinni joitain käsityksiä (vaikka mielipiteitä on yhtä monta kuin valtuutettuakin), vaan kyetään hakemaan keskustelulla parasta mahdollista lopputulosta. Mikä sitten ratkaisee sen, mikä on paras ratkaisu? Puheenjohtajankin monesti toteamin sanoin: jäsenten etu ratkaisee.
Jäsenten etu edellä menemme kaikessa. Millään muulla ei ole niin suurta merkitystä. Järjestelmä ei ole olemassa itseään varten, liitto ei ole olemassa valtuustoaan varten saati mitään muutakaan osaansa varten. Jäseniä varten Tehy on perustettu ja jäseniä sen työntekijät sekä päättäjät palvelevat. Jäsenet ovat Tehy. Vuoden 2019 toimintasuunnitelmassa jäsenkeskeisyys näkyy mielestäni selvästi. Kaikki toiminnot tähtäävät tehyläisten edun mukaiseen tapaan toimia.
Katson ristiriitaisin tuntein tulevaan vuoteen 2019. Toisaalta olen vakuuttunut siitä, että suomalainen työelämä kehittyy paremmaksi huippuluotettavan tutkimustiedon ja huippujen ammattilaisten ansiosta. Toisaalta valtiovallan halu huonontaa työelämää on käsittämätön, mutta selvästi näkyvissä oleva ilmiö. Kaikki uudistukset heikensivät palkansaajan asemaa tällä kuluvalla hallituskaudella. Ja ensi vuonna sama meno jatkuu, jos työaikalaki menee eduskunnasta läpi sellaisena kuin se on kirjoitettu.
Voi kunpa ensi vuonna tehyläisiä olisi ehdokkaana sekä kunta- ja maakunta-, eduskunta- että europarlamenttivaaleissakin! Silloin päättäjiksi olisi ehdolla sellaisia henkilöitä, joille suomalainen todellisuus on tuttua. Henkilöitä, jotka tietävät kuinka hauras on ihminen ja miten elämä voi muuttua silmänräpäyksessä. Voimakkaasta voikin tulla heikko ja avun tarpeeseen voi joutua vaikka osakesalkku kuinka pullistelisi... 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Palkat yksityisellä sektorilla versus julkinen sektori

Edunvalvonta ja jaksaminen

Irtisanomisen helpottaminen